Welkom op de website van de Botter Trui

———————————————————————

Afgelasting komende vaarweekenden

 

Lieve allemaal,
Helaas heeft het bestuur van de stichting besloten om voorlopig Trui niet uit te laten varen in verband met de uitbraak van het coronavirus. Deze maatregelen gelden voorlopig tot en met 6 april, de huidige einddatum van de landelijke maatregelen.

Wij achten het niet verantwoord om groepen mensen bij elkaar te brengen en om hiervoor in de trein te stappen. Wij vergelijken de situatie met die van een sportclub, deze zijn nu ook allemaal dicht, ook voor relatief kleine groepen.

Wel zullen we er als bestuur voor zorgen dat de boot in de gaten gehouden wordt en er in ieder geval komende week gehoosd wordt. Wij vinden het zelf ook erg jammer, zeker omdat wij nu het gevoel hebben alle tijd te hebben en dus graag waren gaan varen.

Uiteraard zijn wij beschikbaar voor vragen via de gebruikelijke kanalen.

Met vriendelijke groet,
Bestuur der Stichting tot Behoud van de BU130,
Isabel, Rudy, Sven, Vink, Marieke en Harry

 

———————————————————————

De BU130 is een authentieke botter gebouwd in 1875 te Muiden. Oorspronkelijk voer de BU130 als vissersschip over de Zuiderzee. Eerst voor een Harderwijker schipper onder het visserijnummer HK8 en later voor een visser uit Bunschoten als de BU130. Met de komst van de Afsluitdijk en nieuwe vis-en vaartechnieken zijn botters uit de visserij gegaan. Dit schip is toen aangekocht door de studentenvereniging D.S.V. Nieuwe Delft en Trui gedoopt.

Trui

Trui wordt nu nog steeds door studenten bevaren en onderhouden. De kennis van het varen op een botter worden behouden door onze eigen opleiding voor schippers en maten. De vaste ligplaats is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het vaargebied gaat van Zeeland tot en met Denemarken. Van maart tot en met november wordt er elk weekend en in de zomer gehele weken gevaren met Trui. In de winter ligt Trui in Rotterdam voor het jaarlijkse onderhoud, dat ook door studenten wordt uitgevoerd.

Meevaren

Je kunt ook zelf meevaren met Trui, bijvoorbeeld door de boot te huren. Onder leiding van een ervaren schipper en maat kan je een dag, weekend of week meevaren. Zij zullen uitleggen hoe alles werkt aan boord, kunnen je meer vertellen over botters en zullen zorgen voor een leuke tocht op een varend monument. Gewoonlijk varen wij vanuit Enkhuizen. Er is plaats voor maximaal 10 personen naast de schipper en maat. Om Trui te huren kan je contact opnemen met de  secretaris.

Een dag op Trui

Trui in volle glorie (foto: Koos Haantjes)

Trui in volle glorie (foto: Koos Haantjes)

Als je voor de eerste keer op Trui stapt zal de schipper je een uitleg geven over de gebruiken aan boord en de belangrijke plekken. Je krijgt een instructie over steken en termen die nodig zijn. Hierna is het tijd om uit te varen. De schipper zal in overleg, afhankelijk van de wensen en het weer een tocht plannen. Tijdens het varen kan iedereen meehelpen met zeilen hijsen, strijken, sturen, trimmen en eventueel hozen. Daarnaast kan je genieten van de omgeving en het varen. Aan het einde van de dag wordt er weer aangelegd, zo mogelijk in een andere haven. ’s Avonds kan je koken en eten aan boord, de plaatselijke kroeg bezoeken en slapen aan boord.