Combineren kan je leren!

De afgelopen week was voor mij een vrij hectische week. Zo hadden we natuurlijk het groot onderhoud, maar zelf had ik ook nog een tentamen op vrijdag. Deze heb ik gelukkig net achter de rug (en volgens mij ging hij best wel goed!). Helaas moest ik daarvoor wel op de donderdag weg, dus hoe het momenteel staat met Trui weet ik eigenlijk niet precies. Vandaar dat dit blog stukje niet ingaat op wat er vandaag is gebeurt, maar in plaats daarvan gaat over waarom studenten nou eigenlijk een botter willen hebben.

1) Het is leuk! Aangezien je deze blog volgt hoef ik hier volgens mij niet heel veer meer uitleg over te geven.

2) Een student leert dingen. Binnen of buiten de studie/werk, eigenlijk is iedereen altijd aan het leren. Als student doe je hier volgens mij een schepje bovenop.
Een studiepunt staat gelijk aan 28 uur studeren. Wanneer je dan 60 punten in een jaar moet halen, waar een jaar 4 periodes van 10 weken is, komt dit neer op 42 uur per week. (Laat dit nou net ook het antwoord op de ultieme vraag van het leven, het universum en alles zijn. Maar goed, daar gaat dit niet over.) Daarbuiten doen studenten ook nog van alles. Natuurlijk houden we van een feestje, maar ook leerzame dingen komen aan bod. Een commissie, een bestuursjaar, een weekendje weg, of in dit geval een boot.
Maar wat leer je dan van zo’n boot? Stel je vaart alleen maar een dagje mee, waarschijnlijk niet heel veel. Een Enkhuizer steek, een beetje boot terminologie en mogelijk leer je wat kleine dorpjes kennen.
Er zijn natuurlijk mensen die hierdoor geënthousiasmeerd worden. Deze mensen gaan dan vaker varen, worden misschien maat/schipper of misschien komen ze bij de stichting of de VVT (Vereniging Vrienden van Trui). Vervolgens leer je natuurlijk beter zeilen. Wat je ook leert is samenwerken, communiceren, ruimtelijk inzicht en logisch nadenken. Delftse studenten hebben nog wel eens problemen met sommige van deze punten (behalve misschien logisch nadenken), terwijl het eigenlijk best wel belangrijke dingen zijn. Het is natuurlijk leuk als je alles weet van techniek, maar als je daarbuiten eigenlijk niks kan is het ook wat jammer.

3) Zoals de titel al zei, combineren kan je leren.
Een vereniging biedt een hoop. Of het nou een boot, een commissie, een bestuursjaar of goedkoop bier is. Het moeilijke hiervan is om het te combineren met je studie. Een student studeert, dus hier ligt dan ook de voorrang. Zelf heb ik hier nog wel eens moeite mee; naast het zijn van een van de twee kluscoms doe ik nog veel meer buiten de studie. Soms gaat dit prima, soms ook wat moeilijker.
De afgelopen week was wat hectisch. Vandaag had ik een tentamen, maar de dagen ervoor was ik aan het klussen. Nou had ik natuurlijk geplant om voor het onderhoud al klaar te zijn met studeren, maar dit gaat soms toch moeilijk. Daar zat ik dan, in de avond, na een dag klussen in deze hittegolf, voorover gebogen over de boeken. Leuk verzonnen natuurlijk, maar je hoofd is dan niet in de beste staat. Studeren ging vrij moeilijk, terwijl het toch echt moest gebeuren.
Combineren kan je leren, maar zelf heb ik er wel eens moeite mee. Studenten doen een hoop, maar soms is het moeilijk om discipline te houden voor je studie. Daarom is stap een naar combineren ook prioriteren. De boot is leuk, de boot is leerzaam, maar de studie gaat voor. Het voelt naar om een dag eerder er vandoor te gaan dan je eigenlijk zou doen, maar dit moet gebeuren als het nodig is. Dit heb ik gister helaas dan ook moeten doen.
Iemand heeft mij eens verteld, ‘Het leven is een feestje, maar je moet zelf de ballonnen ophangen!’ Waarschijnlijk had hij het er over dat je altijd een positieve kijk moet hebben op het leven, maar het is ook hier toe te passen. Je moet zeker dingen doen die je leuk vindt, maar je moet er ook moeite voor doen. Een leven van alleen maar feest bestaat niet, je moet er ook iets voor doen. Het studentenleven is leuk, maar je moet er niet in verdwaald raken. Zelfs al leer je nog zoveel naast je studie, de studie gaat toch voor. Combineren, maar ook nee zeggen wanneer het nodig is. Combineren kan je leren door te prioriteren en jezelf niet te overschatten, niemand heeft meer dan 24 uur in en dag.

Zo kan je jezelf zoveel mogelijk verrijken. Je doet dingen die je leuk vindt en hier leer je meer van. Of je nou leert samenwerken, communiceren, ruimtelijk inzicht hebben, logisch nadenken, combineren, prioriteren of iets heel anders, overal valt iets te leren. Ook, of mogelijk vooral, op een botter.

En het is natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk.

Wiebe Kralt

Reageer