Onderhoud


Trui ligt in de winter van december tot eind februari in de Oude Haven in Rotterdam. Bijna elk weekend wordt er door een groepje enthousiaste klussers gewerkt aan het onderhouden van Trui onder leiding van de Kluscom (Wiebe). Voor een groot deel van de klussen is geen ervaring vereist: iedereen kan ter plekke leren hoe het moet.

Er zijn normale klusweekenden waarin al het houtwerk van Trui wordt gekrabd en ingesmeerd met lijnolie en harpuis. Ook zijn er 2 speciale weken: de 1e week is de soosklusweek waarin we lekker binnen op de Bolk bezig zijn. Dan onderhouden we bijvoorbeeld de kastjes, de vlonders en de blokken en repareren en tanen we alle zeilen. De 2e speciale week is de hellingweek: dan gaat Trui een weekje op de helling de Koningspoort in de Oude Haven. We krabben en verven dan het hele onderwaterschip en vervangen soms een groter stuk hout.

Standaard klusdag

Normaal gesproken begint een klusdag rond half 9 op de Bolk. Na een kopje koffie of thee vertrekken we gezamenlijk met de trein naar Rotterdam Blaak (eventuele reiskosten betaal je zelf). Vanaf Blaak is het een paar minuten lopen naar Trui. De Kluscom (Vink) zal dan vertellen wat we die dag gaan doen en uitleggen hoe je bijvoorbeeld moet krabben. Op Trui zijn overalls en handschoenen aanwezig die je kunt aantrekken; het is echter handig om zelf ook oude kleren aan te trekken. Tijdens het klussen zorgt de Stichting voor eten en drinken. Rond half 6 gaan we weer terug naar Delft. De Stichting zorgt ervoor dat er op de Bolk voor ons wordt gekookt zodat we daar kunnen eten (kost ongeveer 3 euro per persoon).

Planning klusdagen 2019-2020

Wanneer activiteit
za 7 – zo 8 december Boot uitruimen
za 14 – zo 15 december Motorklussen
za 21 december Krabben
zo 22 – di 24 december Soosklusweek: Zeilen repareren & tanen
vr 27  -di 31 december Soosklusweek: krabben, lakken, verven
za 4 – zo 5 januari Krabben
za 11 – zo 12 januari Krabben
za 18 – zo 19 januari Krabben
za 25 – zo 26 januari Krabben
za 1 – zo 9 februari Hellingweek
za 15- zo 16 februari Afronden
za 22 – zo 23 februari Afronden
za 29 – zo 1 maart Inruimen

Inschrijven

Wil je ook komen klussen? Je kan je voor elke klusdag opgeven door je in te schrijven op onze digitale inschrijflijst http://www.bu130.nl/ikwilklussen/ of je in te schrijven op één van de inschrijflijsten op het botterprikbord in de Bolk. Als je je hebt ingeschreven ontvang je een paar dagen voor het klussen een mailtje met hoe laat je wordt verwacht. Kun je onverhoopt toch niet? Laat dit dan zo snel mogelijk weten, dan kunnen we daar rekening mee houden!

Voor meer vragen, mail de Kluscom: kluscom@bu130.nl