Restauratie 2023

Het is inmiddels hoog tijd voor een nieuwe restauratie! Het is alweer 5 jaar geleden sinds een vorige grondige restauratie. De boordrand heeft ook al wel ongeveer 5 jaar het einde van zijn levensduur bereikt. Inmiddels is het keurig knalgroen ingeblikt en toch wel tijd voor een nieuwe. Daarom gaan we deze zomer in Workum hard aan de slag om te zorgen dat we niet uit elkaar vallen.

*** Kijk voor het laatste nieuws op ons Restauratieblog!***

Wat gaan we doen?
Nou, die boordrand dus, die moet er eerst helemaal uit, net als het voordek, de zetboorden, schildboorden, voorbolders en nog meer. Ook moeten er wat onderdelen met beleid afgehaald worden om weer terug te plaatsen als alles klaar is. We beginnen 19 juni met de boordrand, voordek en alle eerder genoemde stukken boot los te halen, nadat we Trui netjes ondersteund hebben, zodat ze niet uit elkaar valt.
Alle onderdelen worden dan één voor één op maat gezaagd en geschaafd en in het schip geplaatst. Eerst het dek leggen, dan het krophout terugleggen, het dek breeuwen en de luikenhoofden maken. Dan gaan we de hele boordrand leggen en tussendoor nog ergens de doft en een paar spantjes achter vervangen, deze bleken wat rot van de winter.

Ik wil ook helpen!
Gaaf! Dat kan! Van 19 juni t/m naar verwachting 30 juli liggen we in Workum in de loods van Ivor van Klink. Met zo veel mogelijk vrijwilligers gaan we de restauratie uitvoeren. Lunch, ontbijt, koffie, koekjes, thee, limonade en overnachting wordt door ons geregeld. Een helemaal uitgeplande vakantie dus! Inschrijven kan op http://bu130.nl/ikwilklussen

Donateurs en sponsors gezocht
Onze aanvraag bij het Prins Bernhard Cultuurfonds is goedgekeurd! Ze hebben een bedrag van 25.000 euro gereserveerd voor onze werkzaamheden. Maar we hebben jullie hulp nog steeds hard nodig.

Om ons groot onderhoud te bekostigen proberen we zo veel mogelijk zelf te doen met behulp van vrijwilligers om kosten te besparen. Verder zijn wij voor ons onderhoud afhankelijk van vaarinkomsten en donaties. Omdat we vooral met studenten varen die geen zakken met geld kunnen inleggen voor een weekendje weg, kunnen we hier niet al onze projecten mee bekostigen. Wil je dus helpen om de mooiste Botter van Nederland in goede staat te houden, denk dan eens na over het doen van een donatie!

De Stichting tot behoud van de BU130 is sinds 1 januari 2013 gekenmerkt als culturele ANBI. Het voordeel van dit kenmerk is dat 125% van de donaties kunnen worden afgetrokken van je inkomen voor de inkomstenbelasting.

Als bedrijf de Trui sponsoren? We kunnen een divers scala aan sponsoringsmogelijkheden bieden. Informeer eens bij bestuur@bu130.nl naar de mogelijkheden.

Blog!
We hebben een blog waarop we de werkzaamheden en voorbereidingen bijhouden, zodat iedereen kan meelezen! Hij is hier te vinden.