OWee van Trui

Windkracht zes, de wind door je haren, zout in je gezicht, twee handen aan het roer en de zeilen aan de wind. Geen moderne hulpmiddelen of materialen. Zeilen op een 145 jaar oud houten schip is uniek. Doorkruis het IJsselmeer, val droog op het Wad en ga nadien met een hechte groep mensen naar de havenkroeg. Volg een opleiding tot maat of schipper, of help mee met het onderhouden en restaureren van een varend monument. Dit is slechts een selectie van de gave dingen die je kan verwachten van Trui.

Trui is een botter, een houten vissersschip uit 1875. Deze zeilboot is in 1965 gekocht door studentenvereniging de Bolk en vaart momenteel meer dan 100 dagen per jaar met veel studenten. Je kan een dag of weekend meevaren en zien hoe alles aan boord is. Daarnaast kan je helpen met het onderhoud. Het varen en onderhoud wordt gedaan door een enthousiaste groep studenten en andere vrijwilligers. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is de thuishaven van Trui, vanaf hier wordt naar alle plekjes aan het IJsselmeer, Markemeer en de Waddenzee gevaren.

Tijdens deze OWee ligt Trui weer één week lang voor de deur van de Bolk in de Buitenwatersloot naast het Station. Fiets er daarom in deze week vooral een keertje langs of stuur een mailtje naar owee@bu130.nl als je meer informatie wilt

Vind je het leuk om meer te weten over Trui of om een keertje mee te varen? Gaaf! Schrijf je hier dan vrijblijvend in op onze interesselijst. We zullen je vervolgens uitnodigen op één van onze twee wekelijkse borrels op de Bolk voor een gezellige avond met andere botteraars.

Je kunt je ook direct al inschrijven om een dag of weekend mee te varen via deze Doodle!

Waarom zou ik lid worden?

Varen op Trui is fantastisch! Je bent even weg van alle mensen en het drukke leven, gewoon zeilen en je ziet wel waar je uitkomt. Het hele weekend aan niets anders hoeven denken, heerlijk. Het varen is elke keer weer anders, soms windstil met een zonnetje of lekker ruig met harde wind tegen de golven in! Het vaargebied wat je zal ontdekken is uniek. Vooral op de waddenzee kom je op prachtige plekken, kan je droogvallen, zeehonden spotten en dit alles met een boel gezelligheid samen met de bemanning aan boord!

Hoe ziet een weekend varen eruit?

Tijdens een weekend varen ga je op vrijdagavond met 5-10 mensen naar Enkhuizen, hier slaap je vervolgens op Trui in het Zuiderzeemuseum. Op zaterdag vaar je naar een plaats aan het IJsselmeer, zoals Workum, Urk, Medemblik of Stavoren en dan zondag weer terug. Je zeilt met een groep onder leiding van een schipper en maat, mag zelf de zeilen hijsen en bent onderdeel van de bemanning.

Tijdens de langere weekenden en de weken in de zomer gaan we zo snel mogelijk naar de Waddenzee! Dit is het mooiste vaargebied dat er is met stroming, getijden, geulen en zandbanken. Omdat Trui een platte onderkant heeft, kan je ook droogvallen!

Wat krijg ik als ik me inschrijf?

Inschrijven is geheel vrijblijvend, als je je inschrijft:

  • Zullen we je uitnodigen voor onze borrels op de Bolk om kennis te maken
  • Mag je het eerste weekend gratis meevaren!
  • Zal je 3 keer ons verengingsblad (digitaal) ontvangen
  • Mag je meedoen aan de kennismakingsactiviteiten van de Bolk
  • Zullen we je uitnodigen om lid te worden van onze vereniging voor €7,50 per jaar (1e jaar gratis)

Je kan je op elk moment afmelden door een email te sturen naar owee@bu130.nl

Heb ik zeilervaring nodig?

Nee dat hoeft zeker niet! Een groot deel van onze leden heeft zelfs nog nooit eerder gezeild. Elk weekend vaart er een ervaren schipper en maat mee om je alles uit te leggen zodat je direct mee kan helpen met het varen van de boot.

Hoe zit het met Trui en de Bolk?

De Trui is meer dan 50 jaar geleden gekocht door studentenvereniging de Bolk.De meeste mensen die lid zijn van de VVT zijn daarom ook lid bij de Bolk en andersom. Daarnaast wordt het pand van de Bolk tweewekelijks gebruikt voor de botterborrel. Dit is altijd een avond vol gezelligheid, activiteiten en sterke verhalen over van alles en nog wat.

Kan ik ook leren zeilen?

Op Trui varen we de boot altijd met iedereen! Dit betekent dat je direct veel zal leren als je meevaart. Verder hebben we een eigen opleiding. Ja kan hiermee in 1-2 jaar maat worden en daarna ook nog schipper. Zeilen leer je vooral door te doen. Tijdens een weekend is er daarom altijd ruimte voor opleiding. Hierbij leer je alles over de botter, het varen, zeilen, navigeren en nog veel meer.

Wanneer en hoe kan ik meevaren?

De boot vaart alle weekenden van begin maart tot eind november en in de zomer worden er hele weken gevaren over de waddenzee. Als je wilt meevaren, kan je je inschrijven op de inschrijflijsten op het prikbord in de Bolk, of door een mail te sturen aan het bestuur.

Hoeveel kost een weekend varen?

Een dag varen kost slechts €12,50. Voor een weekend ben je ongeveer €50,- kwijt, aan varen, boodschappen, de kroeg en havens.

Kan ik de boot ook huren?

Je kan inderdaad ook de boot huren. Dan mag je helemaal zelf bepalen wie je meeneemt. Dit kan voor een dag, weekend, of week. Voor groepen studenten is dit heel betaalbaar. Er gaat dan altijd een schipper en een maat mee om samen met de groep de boot te varen.

Kan ik op vakantie met Trui?

Zeker kan dat! In de zomer kan je een week weg met allemaal anderen. Met de boot proberen we dan zover mogelijk te komen richting Duitsland en wordt de vaargroep elke week gewisseld met een busje. Kortom, lekker vakantie varen op de Waddenzee, in Nederland of Duitsland, of in Zeeland. Afgelopen jaar zijn we zelfs in Denemarken geweest.

Is er een kennismakingstijd?

Trui heeft zelf geen kennismakingstijd. Omdat Trui nauw verbonden is aan de Bolk, wordt in de week na de OWee altijd gevaren tijdens de kennismakingstijd van de Bolk. Daarnaast organiseren we elk seizoen meerdere eerstejaars-zeilweekenden, hierbij vaar je met een groep eerstejaars een leuk weekend. Het eerste weekend is voor alle eerstejaars gratis!

Botter, BU130, Trui, VVT, ik snap het niet meer!

Geen probleem, we leggen het hier uit!

“Botter” is het scheepstype, een botter is gebouwd als vissersschip voor de Zuiderzee. Studenten die op de botter varen, worden ook wel “botteraars” genoemd. Alle vissersschepen hebben een visserijnummer, ons nummer is “BU130” waarin BU staat voor Bunschoten. Toen de botter lang geleden door de studenten is gekocht, heeft het de naam “de Trui” gekregen. Waarom? dat vertellen we je graag tijdens één van onze borrels! VVT staat voor Vereniging Vrienden van Trui, de vereniging voor de leden die met de Trui varen.

 Mijn vraag staat er niet tussen, wat nu?

Je kan altijd een email sturen naar owee@bu130.nl met al je vragen!

For English click here