Welkom op de website van de Botter Trui


Restauratie boordrand en voordek

Deze zomer staat er een grote restauratie gepland voor Trui. Van 19 juni t/m augustus wordt de boordrand en het voordek vervangen. We gaan dit doen met een groep vrijwilligers en een timmerman op een werf in Workum. Hier hebben we erg veel zin in, maar dit kan niet zonder jouw hulp.

Voor dit project hebben we veel klussers, geld en enthousiasme nodig. We hopen dat jij ook wilt meehelpen om Trui in goede staat te houden!

Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Restaureren_voor_2023

Het blauwe gedeelte wordt vervangen (boordrand tot achterschip).


Over Trui

De BU130 is een authentieke botter gebouwd in 1875 te Muiden. Oorspronkelijk voer de BU130 als vissersschip over de Zuiderzee. Eerst voor een Harderwijker schipper onder het visserijnummer HK8 en later voor een visser uit Bunschoten als de BU130. Met de komst van de Afsluitdijk en nieuwe vis-en vaartechnieken zijn botters uit de visserij gegaan. Dit schip is toen aangekocht door de studentenvereniging D.S.V. Nieuwe Delft en Trui gedoopt.

Trui wordt nu nog steeds door studenten bevaren en onderhouden. De kennis van het varen op een botter worden behouden door onze eigen opleiding voor schippers en maten. De vaste ligplaats is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het vaargebied gaat van Zeeland tot en met Denemarken. Van maart tot en met november wordt er elk weekend en in de zomer gehele weken gevaren met Trui. In de winter ligt Trui in Rotterdam voor het jaarlijkse onderhoud, dat ook door studenten wordt uitgevoerd.

Meevaren

Je kunt ook zelf meevaren met Trui, bijvoorbeeld door de boot te huren. Onder leiding van een ervaren schipper en maat kan je een dag, weekend of week meevaren. Zij zullen uitleggen hoe alles werkt aan boord, kunnen je meer vertellen over botters en zullen zorgen voor een leuke tocht op een varend monument. Gewoonlijk varen wij vanuit Enkhuizen. Er is plaats voor maximaal 10 personen naast de schipper en maat. Om Trui te huren kan je contact opnemen met de  secretaris.

Een dag op Trui

Trui in volle glorie (foto: Koos Haantjes)

Trui in volle glorie (foto: Koos Haantjes)

Als je voor de eerste keer op Trui stapt zal de schipper je een uitleg geven over de gebruiken aan boord en de belangrijke plekken. Je krijgt een instructie over steken en termen die nodig zijn. Hierna is het tijd om uit te varen. De schipper zal in overleg, afhankelijk van de wensen en het weer een tocht plannen. Tijdens het varen kan iedereen meehelpen met zeilen hijsen, strijken, sturen, trimmen en eventueel hozen. Daarnaast kan je genieten van de omgeving en het varen. Aan het einde van de dag wordt er weer aangelegd, zo mogelijk in een andere haven. ’s Avonds kan je koken en eten aan boord, de plaatselijke kroeg bezoeken en slapen aan boord.