De nieuwe mast

Bericht van Wim Mendelts over onze nieuwe mast in wording gestuurd op 20 december.

Ha Wiebe en anderen,

Vandaag is de grote stok bij mij gebracht, samen met een bonusstokje.

Ik vind het vervelend om te zeggen (omdat ik ‘m zelf wil houden): de grote boom is bloedmooi! De mooiste lariks sinds jaaaren (en dat meen ik echt!).

Op het zijaanzicht, zie je witte vlekken. Dat is ijs, want het is hier kkkkoud.

Verder zie je foto’s van de kopse vlakken op 13,80 meter hoogte. Daar is de boom ongeveer 120 jaar oud. De pijl van krijt geeft aan wat de voorkant wordt.

De andere kopse vlakken zijn bij de voet. Volgens mijn telling is de boom 159 jaar oud, dus in 1857 uit het ei gekropen. Na 12 jaar, dus in 1869, vertoont hij sporen van konijnenvraat, waarvan de wond rond 1886 hersteld is.

Verder kun je zien dat hij op ongeveer 100 jarige leeftijd een trauma opgelopen heeft, misschien door een heftige storm. Enerzijds zijn daardoor de overgroeide scheuren ontstaan, anderzijds heeft de boom daardoor een grote hoeveelheid hars geproduceerd. Dat doen lariksen namelijk als ze gewond raken, bij wijze van geneeskrachtige balsem.

Hoe dan ook: het is duidelijk dat de boom heel langzaam gegroeid is en dus heel fijne jaarringen heeft, en lekker vet is.

De kleine stok, die uit de top van de boom gezaagd is, is best mooi. Vanzelfsprekend vertoont hij wat meer kwasten, maar die zijn mooi klein en verspreid. Alleen op 5,70 meter zit een beetje rare kwast.

De afmetingen van deze kleine stok zijn 205 x 205 mm2 en een lengte van 7,50 meter.

Er zou eventueel een giek uit gemaakt kunnen worden, denk ik. Of iets anders leuks.

Het meegeleverde kanthout is niet veel soeps: weinig kern- en veel spinthout. Ik zal het (opgelat) bewaren, dan kun je het zelf zien.

Wordt vervolgd.

Groet,

Wim.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.