Hout voor TRUI

Voor het groot onderhoud is één materiaal essentieel: Hout, een enorme hoeveelheid eikenhout, en dat is niet van de één op de andere dag geregeld.
Bovendien is niet elk stuk hout geschikt om een gang of vlakdeel van te maken. Zo moet elk deel uit één stuk hout komen, het deel uit de boom moet breed genoeg zijn: ruim 46 cm voor een vlakdeel en iets kleiner voor de gangen, er moeten niet te veel noesten in zitten en het deel mag niet uit de kern van de boom komen. In de kern zit namelijk de zogenaamde hartlijn en dit is een zwakke plek in een eventuele plank die uit dit midden komt. Je komt dan automatisch uit bij de dosse delen. Om zulke grote delen uit een boom te halen is er dus een eikenboom nodig van ca 60 cm in doorsnee, wat betekent dat deze boom zo’n 100 jaar moet groeien om zo’n dikte te bereiken. Dit soort hout haal je vanzelfsprekend niet even bij de Gamma of een andere detailhandel, maar hiervoor ga je naar een houthandel/zagerij die hele bomen inkoopt, ze in plakjes zaagt en ze vervolgens in plakjes weer doorverkoopt.

eik
Voor de gangen is een hele boom nodig. Deze was al eerder uitgezocht. Voor het vlakdeel zijn Johan en ik op donderdag 20 juni naar de Houtcompagnie in Harlingen gegaan. Ook hiervoor was al eerder een geschikte boom uitgezocht en nu gingen wij het goede “plakje” uitzoeken. Hier werden wij geholpen door dhr Faber die ons allereerst naar de uitgekozen boom leidde. Dit bleek nog een hele opgave, aangezien alle bomen in plakjes op elkaar lijken en ze alleen kunnen worden onderscheiden met een nummer. Uiteindelijk zijn we toch bij de juiste boom terecht gekomen en deze bleek onderop de stapel te liggen. De consequentie was dat een werknemer met een heftruck even wat bomen opzij moest zetten voordat we de boom goed konden bekijken.

20130620_143839
Van deze boom waren eigenlijk maar 2 plakken geschikt qua grootte. Beide opties werden grondig bekeken, met name beoordeeld op doorlopende noesten, al ingerotte pitten (hier zat toen de boom nog boom was een tak en deze plek kan hard zijn, maar deze kan ook al begonnen zijn met rotten) en op scheuren.
Zoals dat gaat met een natuurproduct, zul je nooit/zelden de perfecte plak vinden, dus beide plakken hadden zo hun voors en tegens. Het was dan ook noodzakelijk om een telefoontje naar de expert Wim Mendelts te plegen voor wat advies. Samen met het advies van de houthandelaar, ons eigen gevoel resulteerde dit consult in de keuze voor een plak. Deze plak werd eruit gehaald, gemarkeerd en aldus apart gelegd en de heftruckchauffeur kon weer beginnen met het opstapelen van in plakjes gezaagde bomen. Vervolgens werden in het kantoor de nodige afspraken gemaakt en niet onbelangrijk de prijs. Dit onderdeel met succes afgerond hebbende konden we met een voldaan gevoel en vlak voor de regen huiswaarts keren.
Missie geslaagd!!

Chris Booij
Lid Groot onderhoudscommissie BU130 Trui

Reacties plaatsen is niet mogelijk.