Dag 1 van het groot onderhoud

Vandaag was het dan zover, de eerste dag van het groot onderhoud. Gisteren was Trui al aangekomen in Spakenburg. Vandaag is de rest van de klusploeg aangekomen samen met een bus vol gereedschap en andere klusspullen.
Eenmaal aangekomen zijn we begonnen met het aftuigen van Trui. Het voorronder werd leegegruimd om ruimte te maken om te kunnen werken. Ook hebben we het grootzeil en de fok losgehaald omdat de mast van boord gehesen moest worden. Een mastbank vervangen terwijl de mast nog staat gaat immers erg lastig.
Nadat alles losgemaakt was, werd de mast van boord gehesen met een heftruck en vervolgens bij de helling op schragen neergezet. Dit was nog een hele operatie omdat de heftruck met mast het hele haventje om moest rijden om bij de helling te komen. Aangezien de route midden door een winkelstraat heen ging trok dit de nodige aandacht van diverse winkelende mensen. Toen de mast eenmaal van boord was werd hetzelfde truucje herhaald maar dan met het nieuwe stuk hout waar de nieuwe mastbank van gemaakt gaat worden.
Toen de mast eenmaal van boord was konden we beginnen met het demonteren van de onderdelen. Zo zijn onder andere de schippers- en matenkooi verwijderd en is er een begin gemaakt met het verwijderen van de waterbalk en het schot. Hiervoor moesten de nodige houten doppen verwijderd worden. Achter deze doppen zitten namelijk de bouten waarmee de onderdelen bevestigd zijn. Dit is altijd een rotklusje omdat het niet altijd even gemakkelijk gaat. Daarnaast heb je nog de zogenaamde fopdoppen. Doppen waar blijkbaar geen bout achter zit en die je dus voor niks hebt losgemaakt.
Nadat we enkele doppen verwijderd hadden was het alweer avond en dus de hoogste tijd om te gaan eten en de boel op te ruimen. Al met al was het vandaag een mooie dag en zijn we toch al een aardig eindje opgeschoten zodat we woensdag de helling op kunnen.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.