Dag 10: een tand eruit geslagen…

Het was weer een enerverende dag op de helling van Elburg. Er is vandaag geen nieuwe gang in de boot geplaatst, maar de vorming van de derde gang is in een vergevorderd stadium, dus de gang zit erin (of toch niet?) Wim is de hele dag bezig geweest met het aftekenen van de mal, het uitzoeken van de juiste plaat hout, het aftekenen van het hout en het zagen en krombranden. De gang waar vandaag aan gewerkt is, is de langste van allemaal, met een lengte van 7,75 m. Met een stam van 8,20 m was het een kwestie van de kopscheuren in de stam omzeilen. De nieuwe gang zit nu in de brandstelling aan zijn nieuwe vorm te wennen.

Naast het vervangen van de gangen is er weer gewerkt aan een reeks bonusklussen. Diede en Emiel hebben het breeuwen en pekken van het voordek afgemaakt. Daarna zijn ze verder gegaan met afwerken van het nieuwe blokje op de waterbalk. Morgen kan deze ook weer teruggeplaast worden. Tijdens het breeuwen deden we ook een leuke ontdekking: wij hebben niet overal doorlopende dekplanken, want bij een aantal zit er een naad onder de waterbalk. Goed verstopt dus.

Marieke is verder gegaan met met het accudeksel en is nu zover dat de sleuven voor de veren in de zijkanten van de accudekselplankjes gezaagd kunnen worden. Daanaast is er verder gewerkt aan de koelspiraal en de kooien. Alle knelkoppelingen en buizen van de koelspiraal zijn goed schoongemaakt en er zijn vervangende stukken gebogen voor de lekkende delen met behulp van een pijpenbuiger die was geleend bij touwslagerij Deetman. Voor de kooien zijn nu de meeste vervangende houtjes op maat gemaakt en deze kunnen binnenkort in de carbobruin gezet worden.

Als laatste was er een tand uitgeslagen, de arme Trui moet het eventjes zonder beretand stellen, omdat de laatste door het anker erg was uitgesleten. Na het trekken van de tand is ook het rotte tandvlees verwijderd, zodat hier een paar nieuwe klosjes ingezet kunnen worden. Binnenkort wordt er een nieuwe kunsttand gemaakt om het gaatje op te vullen.

Van toeristen hebben we veel bekijks, maar we hebben ook onze eigen “muppets”. Twee mannetjes die hun boot naast Wim hebben liggen en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, gevraagd en ongevraagd commentaar komen leveren. De Stadler en Waldorf van Elburg…
Toeristen kunnen inmiddels ook doneren in onze donatiehuzarensaladebakje. Vanmiddag hebben we maar liefst €3,60 opgehaald. Zo komen we er wel! 😉

Reageer