Klussen, klussen en nog meer klussen

Opwarmen in de kou doe je natuurlijk het beste met een gasbrander. Wel vooraf het gasblikje in een pannetje heet water opwarmen, anders werkt het alsnog niet!

Zo druk met klussen dat je vergeet zo af en toe eens een stukje te schrijven om onze trouwe lezers te voorzien van updates… Tijd om het eens goed te maken!

Het vorige stukje over het onderhoud ging over het allereerste klusweekend dit seizoen. Inmiddels zijn er al weer vele weekenden voorbij en is de soosklusweek ook geweest!

Bakboord weer mooi kaalkrabben

Aan boord van Trui is inmiddels de hele boot weer kaal gekrabd. Alle onderdelen zijn weer ontdaan van de laag harpuis en zijn inmiddels weer meerdere malen in de lijnolie gezet. Ook zijn we bezig geweest met het vervangen van het achterdekje, dat nogal rot was. Beter nu maar alvast vervangen, dat scheelt weer als we over een paar jaar weer een grotere restauratie moeten doen om de volledige boordrand te vervangen en het zeilwerk met de mastkoker weer van nieuw hout zullen moeten voorzien. Het achterdekje is er eerst helemaal uitgehaald. Vervolgens zijn alle nieuwe plankjes gezaagd uit twee dosse delen welke we nog hadden liggen van het onderhoud in Elburg afgelopen zomer. Inmiddels zijn alle plankjes op maat gezaagd en is de ondergrond weer netjes gekrabt en in de carbo gezet. Nu alleen nog weer vastzetten en breeuwen!

Tijdens de soosklusweek is er in de lekker warme Bolk gewerkt. De zeilen zijn weer gerepareerd en getaand en dit jaar is ons grootzeil ook extra hip gemaakt: ons visserijnummer staat vanaf nu in het zeil! Vanaf nu kan je ons vanaf ver herkennen dus.

Grootzeil controleren op gaatjes en losgeraakte lijken of ogen

Grootzeil controleren op gebreken

Visserijnummer!

Visserijnummer!

Tijdens de soosklusweek zijn natuurlijk ook de ankers onder handen genomen. Ook zijn alle ‘losse’ onderdelen van Trui weer vertroeteld: de houten delen weer gekrabt, gelijnoliet en geharpuist, de witte kastjes en bakskisten weer in de lak, de vlonders weer in de carbo en mono-eurethane.

De grote dreg heeft dit jaar weer een laag truckbedliner gehad. De rest weer in de gekookte lijnonlie

De grote dreg heeft dit jaar weer een laag truckbedliner gehad. De rest weer in de gekookte lijnonlie

Ook de gaffel ligt in Delft

Ook de gaffel ligt in Delft

Daarnaast zijn we ook nog bezig met het maken van een nieuwe kuilstok. De boom ligt inmiddels in Rotterdam en afgelopen weekend zijn er 2 zijden vlak geschaafd. Hierna nog 2 en dan is er een vierkante balk. Daarna zal hij 8-kantig worden geschaafd, vervolgens 16-kantig, 32-kantig en daarna de laatste schaafbeurt om hem zo goed als rond te krijgen.

Kortom, er is weer hard geklust de afgelopen tijd! En er zal de komende weken ook nog genoeg geklust worden. We gaan namelijk vrijdag de helling op (als het goed gaat.. het is nog een beetje onzeker of degene die nu op de helling ligt wel op tijd klaar zal zijn). Dit keer een weekend langer dan normaal, zodat we extra de tijd hebben voor het maken van een nieuwe kopband. Hier zullen we vooral het eerste weekend mee bezig zijn. De rest van de tijd zal het gehele onderwaterschip weer onder handen worden genomen. Het breeuwwerk zal ook weer her en der wat bijgewerkt worden. Genoeg werk aan de winkel dus! Ook tijd & zin om Trui te zien en mee te helpen klussen? We verzamelen elke dag van zaterdag 1 t/m zondag 9 februari rond 8 uur in Delft, om daarna gezamenlijk naar de helling te gaan. Tot dan!

Reacties plaatsen is niet mogelijk.