Op naar de finish

Sorry voor de radiostilte.. we waren iets te druk met zeilen & slapen.

Vrijdagmiddag zijn we over het posthuiswad gegaan. Al buikschuivend konden we goed de slalomroute tussen de banken observeren en zo even later met precies genoeg water zo vroeg mogelijk erover. Daarna direct het vlieland parcours en door naar de haven van Terschelling. Op hetzelfde hoogwater konden we nog precies over het Oosterom. Daarna via Boschgat naar buiten en door naar Nes. Bij de veerbootsteiger net het laatste rode tonnetje gemist en vastgelopen. Gelukkig kwamen we na een tijdje duwen met bomen (ter voorkoming van verder op de plaat spoelen) weer los en konden we poging 2 wagen. Met een net iets hardere landing dan de bedoeling was aangelegd en het vlaggetje geknoopt! Daarna ’s nachts door naar Piet Scheve. Een boel gekruis maar uiteindelijk toch gelukt! Door naar de Kromme Balg voor een tijstopje van een paar uur. Gelukkig lukte het precies om met alle 11 lekker binnen te slapen.

Zaterdagochtend naar het Vingegat. Opnieuw heel veel opkruisen. Op het wantij de relaxte pikhaak over boord.. en in de poging deze op te halen liep het zwaard van de bolder af 🙁

Hij kwam rottig onder het schip te zitten. Met extra lijnen hem er uiteindelijk weer onderuit gekregen en met behulp van kluiverval en dirk weer de beugel over de bolder gehezen, voordat we nog per ongeluk op ons zwaard zouden droogvallen.

Door over het Vingegat. Buien brachten veel wind mee en daarmee werd het minder leuk. Jammer dat op de Brandaris actuele windkracht 7 werd gemeld maar het KNMI bericht niet meer gaf dan waarschuwing 6bft. Dan hadden we tenminste nog weerberichtjes kunnen internetten..

Met afvallen in de bui sloeg de haak van de dirk achterop de giek los en snelde zich naar boven in het blok. Met geen mogelijkheid meer om een 2e rif te zetten en dat opkruisend giek op het dek knopen maar stom is, voor anker gegaan net voorbij de Vriendschap. Bij de een-na-laatste bui met stomme windvlagen Bart de mast in gehezen om de dirkhaak weer naar beneden te halen, en daarna na de laatste heftige bui weer door.

Het anker wilde er niet uit dus ook nog heel authentiek de braadspil gebruikt. Het werkte gelukkig, dus zaterdag 21:30 konden we met fok op de gei en 2 riffen in het grootzeil onze weg weer vervolgen. Maar dit was eigenlijk net iets te laat, waardoor we steeds meer tegen stroom hebben en steeds meer achterlopen op planning. Tegenstrooms opkruisen lijkt nu het thema tot aan de finish te blijven. Als de wind binnenkort eens de richting op draait die werd beloofd, wordt het misschien nog eens wat..

3 reacties op “Op naar de finish”

  1. Diede schreef:

    Wad een avonturen! Zet hem op met de laatste mijlen naar de finish! Groeten van Emiel en Diede a/b Marieje van op Vlieland.

  2. Stefan schreef:

    Mooi avontuur weer; gelukkig let de Brandaris goed op! (https://soundcloud.com/zachtebed-race/sets/nachtelijk-avontuur-bu130)

  3. Rudi Zielman schreef:

    En wij maar denken dat het rustig is en 2Bft, beetje boel spanning,Trui moet haar ouwe botten niet beschadigen hoor. Veel succes (en vindingrijkheid + plezier)