Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Naam

Stichting tot behoud van de BU 130

RSIN/fiscaal nummer

804922986

Contactgegevens

Stichting tot behoud van de BU 130
p/a Coenderstraat 1
2613 SM Delft
Email: info@bu130.nl

Bestuur

Voorzitter
Marieke van der Tuin

Secretaris
Lea Stakenburg

Penningmeester
Jesse van Mullem

Commissaris Onderhoud
Wiebe Kralt

Beleidsplan

Het actuele beleidsplan van de stichting staat hier: Beleidsplan

Beloningsbeleid

De bestuurders van de Stichting tot behoud van de BU 130 ontvangen alleen een vergoeding voor gemaakte onkosten en geen vacatiegeld of andere beloningen.

Doelstelling

Het doel van de Stichting tot behoud van de BU 130 is:

  1. Het zich verwerven van oud-Nederlandse zeilschepen, in het bijzonder alle soorten van houten platbodems en alle aanverwante zaken te beginnen met de BU 130.
  2. Het zoveel mogelijk in originele staat terugbrengen en houden van de aangeschafte schepen.
  3. Het in de vaart terug brengen en houden van de aangeschafte schepen.

Verslag uitgeoefende activiteiten

Een uitgebreid actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten is op deze website te vinden, onder NieuwsBlog en Groot onderhoud.

Een kortere versie volgt hier onder.

Ook bij Trui is er dit jaar een hoop gebeurd, de belangrijkste activiteiten, veranderingen en festiviteiten hebben wij hieronder op een rijtje gezet (niet in chronologische volgorde).

KMT

Het zat er al wat langer aan te komen: de wens om de opzet van de KMT tegen het licht te houden met de hele vereniging. Afgelopen najaar was het zo ver en werden in een reeks discussies de verschillende opties besproken. Uiteindelijk werd gekozen voor de optie om met twee botters te gaan varen en te overnachten in een scoutinghuis bij het water. De groep eerstejaars zou dagelijks verdeeld worden in twee groepen: een groep die ging varen en een groep die op het land activiteiten ging doen.

Er werd gekozen voor het scoutingterrein in Medemblik en als tweede botter werd de HK89 erbij gehuurd. Ondanks het slechte weer en de harde wind hadden de eerstejaars het naar hun zin aan boord en hebben we leuk rondom Medemblik kunnen varen.

Lustrum

Trui is afgelopen jaar 140 jaar oud geworden en dat was reden voor een feestje. Naast een lustrumboek met prachtige (soms ook sterke) verhalen, waren er ook een tweetal activiteiten. Voor de die-hard botteraars was het de gelegenheid om eens op een ander type schip te varen. Uiteindelijk voeren we met prachtig weer op Skûtsjes over de Friesche meren. De jongste deelnemer was minder dan een jaar oud! Voor vrienden van Trui die haar al een tijd niet hadden gezien, was er de gelegenheid om Trui tijdens de visserijdag van Spakenburg te bewonderen te midden van mannen en vrouwen in klederdracht en andere botters. Het was een prachtige gelegenheid om eens met gepensioneerde botteraars te spreken over hoe alles vroeger ging. Een ander lustrum dat gevierd moet worden is natuurlijk dat de Bolk en de botter dit jaar 50 jaar samen zijn. Zij zullen altijd met elkaar verbonden blijven.

OWee

Voor de OWee was besloten om Trui niet naar Delft te halen. Met de werkzaamheden rond de Spoorzone kon Trui al een tijdje niet meer voor de Bolk liggen en de conclusie was dat Trui op andere locaties in Delft niet succesvol was, terwijl het wel de hoeveelheid botteraars die op de Bolk Trui kan promoten verminderde. Om Trui toch een beetje naar de Bolk te halen tijdens de OWee werd er in mei een heuse Truifilm gemaakt met behulp van de EB58. Rondcirkelend om elkaar heen werden de mooiste actieshots geschoten. Tijdens de OWee konden de eerstejaars zo toch een goed beeld krijgen van Trui.

Doordat Trui niet naar Delft ging tijdens de OWee, kon ze wel meevaren met SAIL Amsterdam. In deze week zijn er vele rondjes met oud-botteraars en familieleden gevaren langs de vele mooie Tall Ships. Mooi om mee te maken en gaaf om met Trui door de enorme drukte te motoren tussen de vele andere schepen!

Andere activiteiten

Naast dingen met de boot, hebben we ook een aantal activiteiten gehad zonder de boot. Zo was er een lezing over het weer van Ron van de AM1 die druk bezocht werd. De belangrijkste opmerking van Ron wordt nog steeds regelmatig gescandeerd: ‘Het weer zit niet op je telefoon. Het weer zit boven je!’ Daarnaast was er ook het blufdobbeltoernooi voorafgegaan door uitleg van Pro-dobbelaar Hidde Boomsma, die direct liet zien hoe je een poker gooide. Het toernooi werd door Marieke gewonnen en zij ontving dan ook de Blufdobbelbokaal 2015. Maar er was meer te winnen dit jaar. Zo was er ook een botterpubquiz met allerhande vragen over sterke verhalen uit het verleden en botterfeiten (‘hoeveel kilo hooi vervoert men op een hooibotter?’). De prijs van de pubquiz was een VVT-frisbee, een bierpakket en een gerookte makreel.

Onderhoud

Afgelopen jaar moest er natuurlijk ook weer veel geklust worden aan Trui. Het jaarlijks onderhoud begon in december. Vanaf dat moment is er elk weekend enthousiast geklust aan de boot. Ook is Trui weer een weekje op de helling geweest in Rotterdam. Tijdens deze hellingbeurt is er ook een stuk hout vervangen, namelijk een dekenpootje. In de zomer is er ook nog fanatiek geklust: Trui is toen in Spakenburg op de helling gegaan. Daar hebben we met de hulp van Wim Mendelts de mastbank, mastkoker en een aantal inhouten vervangen. Een behoorlijke klus die ervoor heeft gezorgd dat de boot weer een stuk stijver is geworden en de mast niet meer heen en weer beweegt.

Tot slot

Tot slot, zijn er nog wat wijzigen geweest in zowel het VVT- als Stichtingsbestuur. Zo heeft bij de stichting Johan dit jaar zijn taken als KlusCom neergelegd. Na drie jaar bewezen dienst neemt Wiebe zijn taken over. Ook Diede is gestopt en heeft zijn secretariële taken aan Lea overgedragen. Ook bij de VVT veel wijzigingen. John-Alan, Guus en Koos stopten als respectievelijk penningmeester, voorzitter en Commisaris Bulletalie. Emiel, Wouter en Bart Hettema hebben hun taken overgenomen.

 

Al met al was het een mooi jaar voor Trui, waarbij veel gebeurd en veranderd is. Hopelijk wordt het volgend jaar net zo enerverend.

Financiële verantwoording

BU130 ANBI financiële verantwoording 2011-2012
BU130 ANBI financiële verantwoording 2012-2013
BU130 ANBI financiële verantwoording 2013-2014
BU130 ANBI financiële verantwoording 2014-2015
BU130 ANBI financiële verantwoording 2015-2016