Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Naam

Stichting tot behoud van de BU 130

RSIN/fiscaal nummer

804922986

Contactgegevens

Stichting tot behoud van de BU 130
p/a Coenderstraat 1
2613 SM Delft
Email: info@bu130.nl

Bestuur

Voorzitter
Isabel van der Leijé

Secretaris

Luka van der Heiden

Penningmeester

Jasper Dijt

Commissaris Onderhoud
Mees van Wetten

Beleidsplan

Het actuele beleidsplan van de stichting staat hier: Beleidsplan

Beloningsbeleid

De bestuurders van de Stichting tot behoud van de BU 130 ontvangen alleen een vergoeding voor gemaakte onkosten en geen vakantiegeld of andere beloningen.

Doelstelling

Het doel van de Stichting tot behoud van de BU 130 is:

  1. Het zich verwerven van oud-Nederlandse zeilschepen, in het bijzonder alle soorten van houten platbodems en alle aanverwante zaken te beginnen met de BU 130.
  2. Het zoveel mogelijk in originele staat terugbrengen en houden van de aangeschafte schepen.
  3. Het in de vaart terug brengen en houden van de aangeschafte schepen.

Verslag uitgeoefende activiteiten

Een uitgebreid actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten is op deze website te vinden, onder NieuwsBlog en Groot onderhoud.

Een kortere versie volgt hier onder.

Onderhoud

Afgelopen winter hebben we Trui weer helemaal opgeknapt om mooi de lente in te gaan. Naast al het krabben en lijnoliën hebben we onder andere een nieuwe pin in de aanvaringsklamp gezet, wat meer moeite is dan je denkt, aangezien de gehalveerde oude er niet uit wilde en de nieuwe er ook niet zomaar in. Er is dus een hoop aan gezaagd en gebeund.
Ook is de vlonder onder de watertank vervangen, en is meteen de tank zelf een beetje opgeknapt. Overtollig water stroomt nu de bun in, in plaats van op de mooie nieuwe vlonder. De watertank zelf is weer eens extra goed schoongemaakt van binnen.
Verder was het afgelopen winter bepaald geen pretje om een huisgenoot van de kluscom te zijn: naast wakker worden van zijn wekker of een enkele keer wakker gebeld worden door mensen die met smart op hem wachtten, stonk de berging naar allerlei twee-componenten-epoxymeuk. Voordeel daarvan: de dieseltank zou weer een aantal jaar beschermd moeten zijn tegen de elementen.
Tot slot is iedereen die heeft geholpen met het onderhoud natuurlijk een klusheld, maar kon er maar één iemand dé klusheld zijn. Marjolein heeft zich dit jaar bijzonder hard ingezet voor een mooie, blije boot en daarmee een origineel Oost-West-Trui-Best-sleutelbord verdiend.
Ook hebben we deze winter de oude mast eruit getild, die is overgenomen als tijdelijke mast voor de HK98. Na het even te hebben aangekeken, besloten we dat we Trui toch mooier vonden als zeilboot dan als motorschip, dus heeft schipper Diede zijn bemanning meegenomen op een exclusieve rivierencruise naar de nieuwe mast, die Wim voor ons die winter in elkaar geschaafd heeft. Hij glimde aan het begin van het jaar nog wel heel erg, inmiddels ziet het er gelukkig al iets normaler uit.

OWee

Voor de VVT was dit het hoogtepunt van het jaar. Door het schip vol water te hevelen, konden we met ongeveer 20 mensen op het voordek net onder alle bruggen door. Zodoende heeft Trui voor het tweede jaar op rij weer een week pal voor de soos gelegen in de Buitenwatersloot.

Samen met de OWee-commissie van de Bolk zijn er weer veel OWee-activiteiten georganiseerd waarbij het traditionele 3D-twister in het vooronder natuurlijk niet ontbrak. Daarnaast was de Escaperoom die Ivo had gemaakt ook een groot succes. Veel groepjes hebben zich laten opsluiten in het vooronder en geprobeerd binnen twintig minuten weer buiten te zijn. Op de laatste avond is de OWee goed afgesloten met maar liefst drie verschillende bands op het voordek: The Flask, de Froude band en Odd Moon. Naast alle activiteiten aan boord hebben we ook weer veel eerstejaars kunnen vertellen over de prachtige botter van de Bolk op de infomarkt en de VVT-stand op de SpoCudag.

Activiteiten

Door het jaar heen zijn er dit jaar weer een aantal geslaagde activiteiten georganiseerd. Het collegejaar is begonnen met een botterveiling & zomerweekreünie in september, gevolgd door het eerstejaarsweekend op Trui in oktober. Verder is er nog een leuke workshop gegeven door Emiel en Jasper over tonnen, kaarten en knopen. Het nieuwe jaar zijn we in januari goed begonnen met de jaarvergadering en de nieuwjaarsborrel. Verder is de soos in april nog onveilig gemaakt met zelf geknutselde Miniflexjes met bierdopjes als slijpschrijf.

Het is zo nu en dan ook leuk om een keer op iets anders te varen dan een botter. Daarom hebben we in juni bij de Blauwe Schuit (zeilvereniging uit Leiden) samen met een aantal instructeurs een dag geoefend met het varen op Valkjes. Het weekend erna konden we deze ervaring goed gebruiken bij de Leidse Onderlinge (zeilwedstrijd op de Kaag). Dit jaar deden we met maar liefst drie Bolk-teams hieraan mee en hebben we voor het eerst alle Schuiters verslagen en de eerste prijs meegenomen naar Delft.

Zachtebedrace

Wat een raar einde.. niet op tijd gefinisht en daarmee ook de gezamenlijke vismaaltijd, uitslag en het horen van verhalen van alle andere deelnemers gemist. Na na drie dagen zwoegen ruim de meeste punten te hebben gehaald, een droogligpirouette te hebben gemaakt, de Vliemibo te hebben gevierd en nog veeel meer, bleek de eindstreep toch net te ver.

Visserijdagen

Een meer vol met vis! Er is dit jaar maar liefst 172 pond spiering gevangen met de kuil samen met de EB58, en nog 159 pond andere vis zoals blei en (snoek)baars met de staandwantnetten. Ondanks dat we kilo’s en kilo’s aan vis binnen hebben gesleept, hebben we helaas toch niet gewonnen.

Zomerweken

Deze zomer zijn we niet heel dicht bij Denemarken gekomen, maar hebben we toch een hoop (voor veel mensen) nieuwe plekjes ontdekt. We hebben zee-arenden gespot op het Lauwersmeer en Zoutkamp heeft maar één kroeg. Die was ook nog eens dicht… Noordpolderzijl binnenvaren was spannend: op de tast door een lange, smalle geul heen varen. Maar het kon na een aantal jaren dichtgeslibd te zijn weer wel. We zijn de Eems afgezeild naar de Dollard, met een wissel in Nieuwe Statenzijl. Ook zijn we met een vliegende vaart van 9 knoop naar windpark Nordergründe geweest: een windpark waar schipper Pim aan heeft meegeholpen.

Opleiding

Naast dat we als studenten natuurlijk genoeg bier drinken na het varen, wordt er natuurlijk tijdens het varen ook een hoop geleerd. Door iedereen aan boord, maar specifiek door de mensen in de opleiding. Dankzij deze mensen kunnen we nog steeds als studenten ons eigen bootje varen. Dit jaar is Marieke van der Tuin benoemd tot schipper, en Bart Hettema en Jesse van Mullem zijn beide maat geworden! Jesse mogen we vanaf komend jaar verwelkomen in de opleiding tot schipper.

Praktische informatie voor donateurs

Financiële verantwoording

BU130 ANBI financiële verantwoording 2011-2012
BU130 ANBI financiële verantwoording 2012-2013
BU130 ANBI financiële verantwoording 2013-2014
BU130 ANBI financiële verantwoording 2014-2015
BU130 ANBI financiële verantwoording 2015-2016
BU130 ANBI financiële verantwoording 2016-2017
BU130 ANBI financiële verantwoording 2017-2018
BU130 ANBI financiele verantwoording 2018-2019
BU130 ANBI financiele verantwoording 2019-2020
BU130 ANBI financiële verantwoording 2020-2021
BU130 ANBI financiele verantwoording 2021-2022