Kopband uitzoeken en ‘per ongeluk’ mee naar huis nemen

Komende hellingweek (begin februari) willen we het 5e kopband van Trui vervangen. Afgelopen zomer hebben we namelijk geconstateerd dat die rot was. Daarvoor hebben we natuurlijk hout nodig. Daarom zijn vandaag Jeppe, Eduard en Marieke naar de houthandel in Laren gegaan om een mooi stuk kromhout uit te zoeken.

Vanmorgen rond een uur of half 10 – mooi na de spits – vertrokken we naar Laren. Daar lagen nog maar een paar inhouten (zeker in vergelijking met de vorige keer dat we er waren toen er een immense stapel lag). Eentje kwam er wel redelijk in de buurt van wat we wilden qua kromming, maar die was eigenlijk net te klein.

Inhout uit Laren : net te klein

In Laren werd wel verteld dat ze nog een aantal kromhouten laatst naar Lienden (ligt vlakbij Wageningen) hadden getransporteerd om daar te laten zagen. We konden nu naar Lienden gaan om dat hout daar te bekijken. Ofwel, wij gingen op naar Lienden. Daar ter plekke konden we op zoek tussen de enorme hoeveelheden hout die daar lagen. Er lag een stuk hout tussen dat prima was en daarnaast ook nog eens van Laren was.

2-gekocht

Na even heen en weer gebel konden we hem kopen en direct op maat laten zagen. De vraag “hebben jullie een kar mee ofzoiets om hem mee te nemen” konden we niet echt beantwoorden. We hadden er niet echt rekening mee gehouden al een gezaagd inhout mee te kunnen nemen nu… (vorige keer hebben we het in Laren gekocht, waarna het later naar Lienden is getransporteerd om te zagen, waarna we het later weer in Laren konden ophalen) In ieder geval, we dachten dat we het waarschijnlijk wel in de auto mee konden krijgen, dus besloten we dat maar te proberen.

Eerst werd ons stuk hout grof op maat gekettingzaagd. Nu hadden we 3 stukken: onze kopband, een klein stukje brandhout en nog een flink stuk hout waar we misschien later nog eens een oplanger van zouden kunnen maken.

3-kettingzaag

Daarna werd hij door de zaag gehaald en kregen we er een mooi ‘plakje’ van 15cm dik van. Ook het andere stuk hout hebben we tot 15cm dik laten zagen, een iets handzamer formaat.

4-plakje

Ondertussen was het alweer lunchtijd geworden (en ook opwarmtijd overigens, het was toch best koud vandaag) en mochten we mee-eten met de familie. Na de lekkere soep en broodjes nog even de stukken hout ‘geschild’ (ontschorst) zodat ze niet teveel troep zouden geven in de auto. We hadden inmiddels al bedacht dat beide stukken hout qua volume wel in de auto zouden passen, qua gewicht alleen niet echt. Daarop werd Martijn gebeld, die ‘toevallig’ in Wageningen woont (toch wel handig!). We konden het stuk resthout bij hem in de achtertuin achterlaten. Dit hebben we dan ook gedaan. Op de terugweg meteen maar even de huidige bandenspanning verhoogd.

5-resthout

Daarna de kopband de auto inwerken. Dat bleek toch makkelijker gezegd dan gedaan… het was toch best wel een lomp groot geval. Met de achterklep open (wel dichtgebonden natuurlijk) en de voorstoel volledig naar voren gedraaid ging het net.

6-auto

Op weg naar Delft de harde wind, regen & file getrotseerd. Uiteindelijk rond een uur of 5 op de Bolk, daarvandaan direct doorgereden naar de opslag om de kopband daar voorlopig achter te laten.

Het plan is om hem 1-2 februari in Trui te schroeven. Kom jij dan ook kijken & helpen?

Reacties plaatsen is niet mogelijk.