Dag 1

Vandaag begon het groot onderhoud van 2023. Dit jaar is Workum onze thuisbasis. Camping Sudersee en de nabijgelegen scheepswerf van Ivor van Klink zijn de locaties waartussen wij dit jaar heen en weer mogen fietsen. In week 1 bestaat de onderhoudsploeg uit Emiel, Diede, Kees, Lea en Harry. Afgelopen weekend was Trui al vanuit Enkhuizen via Laaksum richting Workum gebracht.

De dag begon met Trui nog in het Soal buitenop de WON119 die net uit de loods kwam. Daar begonnen wij met de voorbereidingen voor het uit het water hijsen van de boot. Niemand van ons had Trui ooit aan een kraan zien hangen dus dat was best wel spannend. Alles werd losgemaakt en weer gefixeerd en Trui werd vakkundig ondanks de windkracht 5 vol op de geul in de insteekhaven voor de portaalkraan gelegd. Eerst ging de mast op de kant en vervolgens Trui zelf. Op twee dikke hijsbanden werd Trui de lucht in gehesen en afgespoten.

Toen Trui schoon was werd ze zorgvuldig op een kar gezet om richting werf gereden te worden. Dit jaar geen klassieke scheepshelling maar een hoge, droge (en schaduwrijke) loods op de wal. Op de wal volgde het nog verder strippen van Trui. Achtereenvolgens verdwenen de zwaarden, het roer, de giek en de overige rondhouten naar een opslaglocatie buiten boord. Tegelijkertijd werd binnenin de boot ook uitgebouwd en ontstond het beeld dat velen zullen herkennen van het winteronderhoud. Aan het eind van de dag lag de boot klaar om morgen te beginnen met het echte werk, SLOPEN!

Reacties plaatsen is niet mogelijk.