De laatste keer?

De restauratie gaat bijna beginnen en het is al weer een tijdje geleden dat we een update hebben gegeven. Hoog tijd voor wat meer inhoudelijk nieuws!

Begin april was de brief van het Prins Bernard fonds binnen waarin ze het volledig aangevraagde bedrag toekennen. Wij zijn daar super blij mee! Er loopt nog een aanvraag bij Fonds NH1816, daarover is eind deze maand meer bekend.

De camping is ook geregeld. We kunnen terecht op camping Suders├ę in Workum. Geweldig!

Tijdens ons laatste overleg hebben we de planning en klussenlijst nog eens doorgenomen zodat we niets gaan vergeten (of in elk geval zo min mogelijk). Zo bedachten we dat nog niet al ons hout in Workum ligt. Gelukkig komt er nog een transport van Harlingen naar Ivor en kan het daar als het goed is bij mee. Daarom hebben we nu een afstreeplijst waarop we alles zetten wat we nog moeten doen. In de komende weken zou het alleen maar een kwestie moeten zijn van dingen afvinken en dan is alles geregeld ­čÖé

Ook is de promotie op de Bolk in een hogere versnelling gekomen. De prachtige posters van Wiebe hingen er al een tijdje, maar zoals iedereen weet gaat de liefde van de Bolker door de maag. Dus wat beter te doen dan een Restauratie promotiemaaltijd te organiseren. Een drukke en heerlijke maaltijd met onder andere Botterballen en Botterkoek. En bij elke gang een enthousiast verhaal waarom het zo leuk is om in de zomer te komen klussen.

En het laatste nieuwtje: vandaag zijn er tijdens het varen mallen gemaakt zodat we op 26 mei nog een paar mooie krommers kunnen uitzoeken bij de houthandel in Harlingen. Die komen in het voorschip, want daar zitten er wat weinig op sommige plekken. Bovendien kunnen we er mooi bij als het voordek er toch uit ligt. De 26e gaan we ook langs bij Ivor om de laatste details te bespreken. En dan is het nog maar een paar weken totdat we de 19e juni het water uit gaan.

Kom je ook helpen? Doneer of kom klussen!

Vaardag 7 mei 2023: De laatste keer naden aanslaan bij het oude voordek door Lea! Op de rechter foto heeft Wiebe een mal gemaakt voor een extra inhout, deze komt tussen de 2 rechterspanten.

Terschelling bij avondlicht

De kluiver sleurt ons tegen de ebstroom in door het Schuitengat naar Terschelling. In het avondlicht is het genieten geblazen van het uitzicht op woeste duinen van de Noordvaarder en de grote sterns die als stelletje bij elkaar zitten op de toppen van de rode tonnen.

Punten onder de Vliehors

Nadat we gisteren onze tocht naar Engeland hebben onderbroken met hulp van het anker, hebben we met zonsondergang het Langegat verkend. Was het mooi genoeg om vandaag terug te keren?
Bijtijds opgestaan om de bedopdracht uit te voeren. Bart ging de mast in en wij het zeer warme water. Als je denkt dat het warm is, kan het niet koud zijn. Momenteel worden er eitjes met spek gebakken. Straks weer varen.

Een taart! En teken hem op de kaart…

Onderdeel van deze 10e editie van de Zachtebedrace zijn drie verrassingsopdrachten. De Blubopdracht is het met de GPS-tracker tekenen van een virtuele taart. In het Vogelzwin hebben wij geprobeerd deze taart te tekenen op kaart. Vervolgens hebben we net niet subtiel genoeg de ton aangetikt, waardoor de ton de boot raakte

Eerste puntjes rond Texel.

Nadat wij als laatste van start zijn gegaan zijn we, net als een hoop andere boten, naar het Amsteldiep gevaren om daar te ankeren. In het Amsteldiep moesten we vlak voor de ankerplek ons anker er al uitgooien om een botsing met de ST16 te voorkomen. Toen we stillagen, bleek dat we nog iets zuidelijker moesten zijn. Anker weer op en nog een stukje verder, het is gelukt om daar te komen.

Na flink opkruisen zijn we weer weggekomen uit het Amsteldiep. Hierna hebben we de M-Wrak ton aangetikt.

Vervolgens wilden we het Zachtebedparcours gaan varen. Tijdens het varen van dit parcours is een gedeelte van de bemanning zeeziek geworden door de hoge golven op de Texelstroom. Het Zachtebedparcours duurde erg lang en we denken dat we het net binnen de zes uur hebben gedaan. Na het parcours hebben we gewacht tot we over de Binnen Breessem konden naar Vlieland. Nu varen we de Binnen Breessem over op weg naar meer opdrachten!

Gestart

We zijn gestart. AM1 kruist tegenstrooms langs de Afsluitdijk. De rest van het veld vaart naar het westen en wij varen achteraan. Zullen de laatsten de eersten zijn?

planning avond

De voorbereidingen voor de zachtebedrace zijn al getroffen en er zijn weer plannen gemaakt.

Hoera! Geld van het Prins Bernhard cultuurfonds

Afgelopen week gebeld met goed nieuws! Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft samen met het Krachtfonds (specifiek voor projecten op het terrein van molens en varend erfgoed) besloten ons tot ÔéČ25000.- te steunen voor de restauratie deze zomer! Nu kunnen we definitief aan de slag.

Het was een flinke klus om alle documenten op tijd aan te leveren, maar het heeft tot succes geleid, bedankt!

Restauratie zomer 2023 komt snel dichterbij!

Komende zomer staat er een grote restauratie gepland van juni t/m augustus. Daarbij worden o.a. de boordrand en het voordek vervangen.

Van de voorbereidingen en de restauratie willen we jullie natuurlijk graag op de hoogte houden. Kijk daarvoor op www.bu130.nl/restauratie2023

Op deze pagina staat ook hoe je je kan inschrijven om te helpen klussen of hoe je een financi├źle bijdrage kan leveren.

Wij hebben er heel veel zin in!

Namens de restauratiecommissie 2023: Isabel, Johan, Vink, Wiebe en Emiel

Vergadering bij de Nieuwjaarsborrel

Bij de nieuwjaarsborrel hebben we weer vergaderd. We hebben ons vooral verder verdiept in de aanvraag van een subsidie bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Er moet onder andere een motivatiebrief, jaarverslag, begroting, projectplan en publiciteitsplan worden geschreven. Gelukkig zijn we daar al druk mee bezig en willen we dit komende woensdag gaan indienen.

Nu even een iets uitgebreider verhaal over wat we nou precies gaan vervangen. Jullie kennen allemaal wel het prachtige groene blik dat over de boordrand op het voordek gespijkerd zit. Dat zit er al best wat jaartjes en een deel van onze leden kent Trui ook niet meer zonder. Tijd om daar verandering in te brengen. De boordrand gaat er van voren tot achteren uit, evenals de boeisels en binnenboorden, het krophout moet er even af, maar wordt daarna weer teruggeplaatst. Verder gaan we een nieuw voordek leggen en deze breeuwen, hopelijk kunnen we dan weer lekker droog slapen. Hieronder zijn wat mooie plaatjes uit 2010 (toen de boordrand nog hout was en geen compost). Johan heeft heel hard zijn best gedaan en alles wat we gaan vervangen blauw gekleurd (nee, we gaan geen delen van Bart vervangen ;))

De planning is dat het ongeveer 5-6 weken gaat duren en het wordt heel erg leuk. Overdag klussen, ’s avonds lekker relaxeren op de camping, spelletjes, gezelligheid en warm weer gegarandeerd (misschien niet de hele tijd, maar sowieso als jij komt).

Kortom, wij hebben er heel erg veel zin in, en jullie nu hopelijk ook!

De Route

“Maar waar zijn jullie dan allemaal heen geweest?” Krijg ik vaak te horen na de Zachtebedrace. Onze blogstukjes laten bewust en onbewust niet altijd weten waar we zijn en waar we heen gaan. Enerzijds om de concurentie niet op idee├źn te brengen en anderzijds omdat we wel eens vergeten een stukje te typen…

Bij de start had iedereen hetzelfde idee: langs de Afsluitdijk naar de ton bij Breezanddijk. Zonder wind een rondje om te ton geroeid (1 punt) en op weg naar Harlingen via de Boontjes. Daar aangekomen eerst door naar Roptazijl in verband met ‘grote boten spitsuur’. Bij Roptazijl een plan met een hele lange boom en een nog langere ankerlijn uitgevoerd (3 punten). De boom in de drek laten zitten en weer opgehaald na diverse overstagjes en opnieuw ankeren aan een lange lijn. Terug naar Harlingen en onderweg de loding uitgevoerd (1 punt). Alle grote boten waren weg, dus Harlingen in en uit gezeild (2 punten) en direct door richting Terschelling over de Blauwe Slenk.
Nog tij(d) genoeg, dus een ommetje via Terschelling door de Slenk. Haven in en weer uit (1 punt) en door naar Ameland over het Oosterom en de Blauwe Balg. Via het Molengat naar de jachthaven van Ameland gezeild om het vlaggtje aan de vlaggenmast te knopen (6 punten). Langs alle baggerschuiten in de veerbootroute een ererondje om Piet Scheve gevaren (6 punten). De Blauwe Balg gingen we niet meer halen, dus dan maar door de Kromme Balg naar het Vingegat. De tonnetjes daar lagen niet waar ze hoorden… dan maar wachten op meer water… wat met veel geweld terug kwam…
Weer drijvend vervolgden we de weg naar de Oost, Noord, en West Meep naar Vlieland, buitenom de Richel met een heerlijk rustige zeedeining. Viermaal is scheepsrecht, zo blijkt altijd als we de keerton van het parcours correct willen ronden en er weer eens geen wind is. Wat stroomt het daar ook altijd hard. Roeiers bedankt! Parcours afgewerkt (2 punten) en over het Franse Gaatje naar het Inschot en het Omdraai.
Het begon tijd te worden om te Finishen. De kortste route leek via het Scheurrak naar de Vlieter en langs de Afsluitdijk naar Den Oever. Dat bleek toch iets anders te liggen en het schoot niet zo hard op. Met de haven in zicht liepen we vast bij de AD6. Het bekende korte drempeltje was nu een grote ondiepte geworden door baggerwerken langs de Afsluitdijk. Helaas kwamen we pas los na finishtijd, waardoor alle behaalde punten vervielen. Wel zijn we nog op zeil Den Oever binnen gelopen.

Omdat een kaartje nu eenmaal meer zegt dan een lap met tekst, hieronder de route.
track Trui zachtebedrace 2022

Gegokt en verloren

Helaas is onze race tegen de klok en het verdwijnende water niet succesvol geweest. We liepen vast naast de Afsluitdijk, en onze pogingen, tegen beter weten in, om is te komen hadden ook geen effect meer.

18u20 waren we alsnog in Den Oever, te laat voor de prijsuitreiking.

Felicitaties aan de Silveren Maen, we hebben ze veel zien varen, vaak voor ons uit.

Nu zijn we lekker aan het uitdobberen richting Enkhuizen met een halo rond de zon.´╗┐
┬ę 2023 Stichting tot behoud van de BU 130 - Trui